Otkriće terapije za liječenje zloćudnih novotvorina inhibicijom negativne regulacije imunog sustava

Otkriće terapije za liječenje zloćudnih novotvorina inhibicijom negativne regulacije imunog sustava

U Štokholmu je u ponedeljak 1. listopada 2018. godine saopćteno da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu Džejms Alison (James P. Allison) sa Sveučilišta Teksas u SAD i Tasuku Hondžo (Tasuku Honjo) sa japanskog Sveučilišta u Kjotou za “otkriće terapije za liječenje zloćudnih novotvorina inhibicijom negativne regulacije imunog sustava”.

Otkrića dvojice ovogodišnjih laureata bila su prekretnica u borbi protiv zloćudnih novotvorina. Stimuliranjem urođene sposobnosti imunog sustava da napadne ćelije novotvorine, Alison i Hondžo su ustanovili potpuno novo načelo za liječenje zloćudnih novotvorina, koje se do sada temeljilo samo na „ciljanje“ tumorskih stanica. Ova istraživanja su dalje nastavljena od strane farmaceutske industrije i dovela su do razvoja imuno-onkološke terapije koja se pokazala kao veoma efikasna u borbi protiv različitih oblika karcinoma, od kojih su neki do skora bili sa vrlo lošom prognozom. Imuno-onkološka terapija je odobrena ubrzanom procedurom u SAD još 2014, a u Evropi u srpnju 2015. godine, za liječenje metastatskog melanoma ali su istraživanja nastavljena za veći broj tipova karcinoma od kojih su u ovom trenutku za liječenje imuno-onkološkom terapijom odobreni karcinom pluća, bešike, bubrega, želuca, glave i vrata, grlića meterice i limfom.

Imuno-onkološka terapija je pomogla i bivšem američkom predsjedniku Džimiju Karteru da pobijedi tumor u 91. godini. Naime, Karteru je 2015. godine dijagnostikovana zloćudna novotvorina kože - melanom, koji se raširio na njegov mozak i nakon uspješne primjene lijeka objavljeno je da nije potrebno dalje liječenje.

Ono što posebno treba istaći I pohvaliti je strategija Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine da unaprijedi dostupnost najsavremenijih inovativnih terapijskih opcija svojim osiguranicima a koje dokazano poboljšavaju ishode liječenja i umanjuju druge indirektne troškove.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva Federacije BiH i ogromnim naporom Zavoda za pronalaženjem dodatnih financijskih sredstava, početkom 2018. godine na Poseban program Liste lijekova Fonda solidarnosti su uvršteni lijekovi za liječenje metastatskog melanoma uključujući I najsavremeniju imuno-onkološku terapiju. To je jedan od najboljih primjera pravovremenog prepoznavanja farmaceutske inovacije. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH ove godine je uspio da obezbjedi sredstva namijenjena za liječenje oboljelih od metastatskog melanoma u iznosu od 2.500.000 KM. Ova sredstva su omogućila da se pacijenti sa metastatskim melanomom i u Federaciji BiH liječe prema najsavremenijim evropskim i svjetskim preporukama, uključujući i imuno-onkološkom terapijom.

Drugi članci iz kategorije Aktualnosti


Korisni linkovi


Pitanja i odgovori

Novo pitanje    Indeks pitanja